U Brčkom je danas održan Okrugli sto na temu „Organska poljoprivredna proizvodnja i sertifikacija“. Ovu radionicu u sklopu projekta „Green&Healthy BiH“ zajedno su organizovali Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Brčko distrikta i Međunarodni mediteranski agronomski institut za razvoj iz Barija u Italiji sa ciljem promovisanja proizvodnje zadrave hrane u Distriktu.
Na području Brčko distrikta za sada nema niti jedan sertifikovani proizvođač organske hrane, zaključak je danas održane radionice.
Šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Brčko distrikta Amir Softić kaže da su proizvođači zdrave hrane najviše naučili kako i na koji način se može proizvoditi zdrava hrana te o lancima snabdijevanja.
Kao partner u sprovođenju projekta je i mediteranski agronomski institut za razvoj iz Barija koji kroz projekat vrijedan 2,5 miliona evra ima zadatak da promoviše i podstiče proizvodnju zdrave hrane u BiH.
Na konferenciji je najavljeno da će u najskorije vrijeme kao podrška proizvodnji zdrave hrane u Brčkom biti osnovana kuća zdrave hrane u kojoj bi proizvođači mogli prodavati svoje proizvode proizvedene na organski način.
Izvor: radiobrcko.ba